Според него няма никакъв контрол кои граждани назначава СИК в друга държава

Връщаме гражданския контрол на СИК и даваме възможност всеки да избере как да гласува. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Александър Ненков от ГЕРБ.

Според него няма никакъв контрол кои граждани назначава СИК в друга държава. "Затова е нужно да се командироват служители в чужбина. Колко хора са заявили желание да гласуват и колко са отишли до урните зад граница? Решението за район "Чужбина" ще намали административната тежест. Държавата трябва да носи отговорност за изборите и да отчита прозрачния вот.  Общественият съвет към ЦИК има консултативна роля и няма голямо отношение към изборния процес. Всяка организация, която упражнява граждански контрол, е добре дошла", подчерта той.

По думите му машината генерира резултат, който не е подложен на никакъв граждански контрол. "Единственото, което се удостоверява от СИК, е дали сте гласували в конкретната секция и нищо повече", заяви Ненков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.