Обсъждането бе съпроводено от протести на гражданите

Общинските съветници в Пловдив приеха новия Общ устройствен план на града, съобщи БТА. Докато течеше заседанието пред сградата на общината имаше протест. Някои от гражданите имаха изказвания в залата срещу измененията. Въпреки това новият Общ устройствен план бе приет.

Пловдивчани недоволстват от промяна в част от предназначението на парк „Отдих и култура“ до Гребната база, която разрешава застрояването на 30 процента от 81 декара, прилежащи към него.

Протест в Пловдив заради очаквано строителство в най-големия парк

Дебатите по темата продължиха повече от четири часа. Независими общински съветници и техни колеги от "Демократична България – Обединение" се опитаха няколко пъти да отложат точката за друго заседание.

Общинските съветници увериха, че са получили окончателния вариант на Общия устройствен план твърде късно. Те са имали само 48 часа, за да бъде разгледан от три комисии.

Гергов придоби акциите на Община Варна в Пловдивския панаир

„Тези хора нямаше да са тук, ако процедурите бяха минали прозрачно и публично”, каза Добромира Костова от "Демократична България – Обединение". Според нея има законови нарушения в плана, свързани със застрояването на парка. Имаме случай на нарочно действие от общината в услуга на това паркът да изчезне, коментира Костова.

Независимият Слави Георгиев посочи, че липсата на доклад от главния архитект или друг от администрацията по промените в ОУП на Пловдив, който е трябвало да бъде изготвен още през месец февруари, „създава усещането, че се прикрива нещо“.

Пловдивчани, които бяха допуснати на общинската сесия, казаха, че искат запазването на парка в цялостен вид, без застрояване. Хората критикуваха управлението на града – обществения транспорт, нереализирани ремонти, тегленето на заеми от Общинския съвет, презастрояването. Гражданите обвиниха съветниците и администрацията в защитаване на партийни и корпоративни интереси.

По думите на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов проектът за изменение на Плана  е внесен с входящ номер в края на 2019 година, преди започване на мандата. По думите му в продължение на една година са постъпвали допълнителни препоръки и становища, като „няма нито едно неразгледано постъпило заявление“. Теренът в парк „Отдих и култура“ от 81 дка е попадал в зона за спорт и атракции през 2019, заедно с още четири имота на изток от него до Братската могила, които са общински и са останали за озеленяване. Собственикът на имота е поискал да има право да стори като се е позовал на влязъл в действие Подробен устройствен план. Според архитект Ахрянов Общият устройствен план е трябвало да се съобрази с него.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.