Президентът с остра реакция след позицията на Нидерландия

Президентът Румен Радев с остра реакция, след като Нидерландия реши да блокира присъединяването на България към Шенген. В пост във Facebook държавният глава пише, че „вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!”.

Нидерландия блокира приемането на България в Шенген

Той определя като внушение думи на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата на България може да бъде премината „срещу 50 евро”. Радев допълва: „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз”.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

Петков: България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген

Разширяването на Шенген с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано, уточни нидерландската обществена медия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.