Очаква се съоръжението да бъде открито до юли

Първият леден аквариум в България изграждат в Пловдив от екипа на Природонаучния музей с помощта на българските полярници. Информацията е на БНР.

Според авторите на проекта това е първият в света експозиционен леден аквариум.

В началото на тази година започна и първият морски курс на нашите полярници до Ледения континент със собствен транспорт – на борда на научноизследователския военен кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Машината е плаваща лаборатория.

Учените, освен че ще изследват водите около остров Ливингстън, се очаква да се завърнат и с експонати за пловдивския музей. Там вече има 3D соленоводен аквариум, който е най-големият в България.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд "Култура", разказа директорът на Пловдивския природонаучен музей Огнян Тодоров.

По думите му съоръжението ще може да бъде открито до юли. „По този начин ще се превърнем в световна дестинация… Със сигурност трябва да се мисли и за нови попълнения в екипа, защото е видно, че се превръщаме постепенно и в образователен център”, допълни Огнян Тодоров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook