Директорът на лечебното заведение е депозирал оставката си, тя не бе приета

Бунт на медици в столичната многопрофилна болница „Свети Иван Рилски”. Причината е депозираната от директора оставка. Пред БТА той е аргументирал решението си с липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката.

Рано тази сутрин протестиращи изпълниха коридорите на лечебното заведение с искане д-р Дечо Дечев да остане на поста си. Те заподозряха, че до решението се е стигнало след политически натиск. „Той е доказал, че е най-добрият мениджър, който е в болницата. Изкарал е неведнъж болницата на плюс”, категорична е санитаркa в реанимацията. Според зам.-началника на клиниката по "Онкология и хематология" д-р Александър Йорданов болницата е добре функционираща именно заради управлението на д-р Дечев, който, по думите му, през последните 13 години с малки прекъсвания направил това възможно.

Директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е подал молба за напускане

Подозренията на служителите обаче са, че срещу д-р Дечев е упражнен политически натиск, за да напусне поста си.

Освен да изрази благодарност за подкрепата и да отправи призив работата да продължи, д-р Дечо Дечев слезе при протестиращите си колеги и за да внесе яснота относно подадената оставка. „Натискът по-скоро са някакви лични интереси на хора, които не са на ниво министър. Болницата е една от болниците, които са за пример в този сектор – естествено е, нормално е да има апетити към нея”, каза той.

Опитите на д-р Дечев обаче да получи съдействие от Министерството на здравеопазването като принципал на болницата по 11 нележащи проблема, до момента не дават резултат.

„Болницата завършва с близо 4 милиона лева печалба, въпреки „помощта” на МЗ. Не беше приоритетна явно за тях, тъй като не получи капиталови средства”, допълни изпълнителният директор.

Часове, след като медиците заявиха готовност да протестират всеки ден в подкрепа на своя директор, последва телефонен разговор, в който министър Асен Меджидиев е отхвърлил подадената оставка. Той се е ангажирал да разговаря с д-р Дечо Дечев за проблемите на многопрофилната болница „Св. Иван Рилски”.

"Ние казваме, че ще изчакаме и днес какво ще се случи, искаме той да остане да работи и болницата да продължи да функционира в този вид и въпросите, които е поставила, да се разрешат. Ръководството е недоволно от неглижирането на проблемите от страна на принципала. Има напрежение между МЗ и ръководството на болницата, което поставя в несигурност съществуването на "Св. Иван Рилски", посочи Милена Атанасова от синдикат "Защита".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.