В продължение на 5 години той е купувал високотехнологични микрочипове от Щатите

Гръцката полиция задържа българин, издирван от САЩ за нелегална продажба на Русия на американски части в сферата на високите технологии.  В затвора Диавата до Солун се намира български гражданин, издирван с международна заповед за "измама срещу американското правителство".

Според информация от американските власти в продължение на 5 години той е купувал високотехнологични микрочипове от САЩ, които чрез своя фирма в България е продавал на Русия въпреки забраната, предаде БНР.

В искането на американските власти за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се използват и за насочване на снаряди. Само една от пратките към България е била на стойност 1,7 милиона долара.

Сложната система на реекспорт към Москва е установена от проверка на американското министерство на търговията.  Очаква се решението на съда в Солун за екстрадирането на българина в САЩ.  Името на арестувания и българската компания не се съобщават от съображение за сигурност.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР