Европрокуратурата, ДАНС и ГДБОП проверяват има ли измами с въглеродни емисии

Реакции на политици и експерти след акцията Европрокуратурата, ДАНС и ГДБОП в ТЕЦ-овете у нас. Вчера те проверяваха има ли измами с въглеродни емисии. Компанията, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи. Енергийни експерти коментираха, че схемата с въглеродните емисии се прави от години.

„Грандиозна измама. При търговията с парникови газови или така наречените въглеродни емисии става въпрос за милиарди.  Говорим за огромно укриване на въглеродни емисии и всичко тръгва от това, че те за да ги крият тези неща, не издават фактури на физическите лица и по този начин укриват дейност и намаляват и въглеродни емисии”, каза енергийният експерт Красимир Манов.

Но заради политически и правен чадър нямало противодействие. „Логично е да си зададем въпроса защо това се проспива умишлено от нашата власт през годините. Има сигнали, които отиват в съда и там всички неща срещу Ковачки падат”, обясни Манов.

Енергиен експерт за акцията в ТЕЦ-ове: Има огромен чадър от съдебната система и изпълнителната власт

Акцията доведе и до политически реакции. Кирил Петков припомни как като премиер през миналото лято е направил проверка в ТЕЦ „Брикел” и МОСВ настоя централата да бъде затворена. Това обаче беше временно заради съдебни решения. „Всяко наказателно постановление от тях се отхвърля от местния съд. Това пак показва, че имаме огромен проблем с правосъдната система. Не е нормално да разчитаме на Европрокуратурата за схемите, които се случват в енергетиката”, смята съпредседателят на „Продължаваме Промяната”.

Петков: Ние ще сме първа политическа сила и ще съставим правителство

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев не се съгласи с Петков чия трябва да е основната роля в случая.

„Въглеродните емисии се контролират от МОСВ, сертифицира се от специализирани фирми и т.н. Това не е частта стока, а това, което излиза от комините. В тези ТЕЦ-ове няма нищо държавно", коментира той.

Добрев: В ГЕРБ не коментираме темата за премиер, а търсим решение за високата инфлация

Днес от ТЕЦ „Брикел” коментираха акцията. „Съдействаме на 100%. Предоставили сме цялата информация. Тече проверка и след като приключи може да коментираме. Проверяват документация”, заявиха от ръководството.

ТЕЦ „Бобов дол” и Топлофикациите в Перник, в Русе и в Бургас разпространиха позиции до медиите относно съвместната акция на Европрокуратурата, ГДБОП и ДАНС. И четирите централи посочват, че спазват законите и са предали всички изискани документи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.