Шумният скандал, който вече месеци наред се води зад стените на Народния театър, завърши

Отново напрежение в Народния театър „Иван Вазов”. Главният режисьор Александър Морфов е уволнен дисциплинарно. Това потвърди самият той за NOVA. По-рано пък пиарът на културната институция обяви в профила си във Facebook, че също няма да е част от театъра от 1-ви март.

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен от Народния театър

Шумният скандал, който вече месеци наред се води зад стените на Народния театър „Иван Вазов”, завърши с дисциплинарното уволнение на Александър Морфов и напускането на Велислава Кръстева. Морфов потвърди, че този следобед е получил заповедта за уволнението. Велислава Кръстева пък съобщи, че няма да е част от културната институция с пост в социалната мрежа, в който написа „От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест!”.

Велислава Кръстева напусна Народния театър

Припомняме, че в края на октомври, след представление на „Хъшове”, Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Кръстева, обвинявайки я в политическа пропаганда, имайки предвид дългогодишната ѝ работа като пиар на ДПС.

На този етап и двамата не искат да коментират повече и да застанат пред камерата ни. Новината за уволнението на Александър Морфов обаче доведе до вълна от реакции. Актьорът Валери Йорданов заяви, че вече е подготвил молбата си за напускане.

„Току-що видях служители, които плачеха, така разбрах. Г-н Василев се опита да принуди министъра да съкрати тази бройка, това беше много хитър ход. Да си измие ръцете. И доколкото разбрах, Сашо е уволнен дисциплинарно. Аз лично ще се боря за напускането на Валивев. Аз искам да обърна внимание на министерството и депутатите. Не може директор на театър да отказва изискани му списъци с фирми, договори, да отказва сведения за заплати на актьори, служители. Всичко това и в малко читалище не е редно. Доколкото разбрах е бил заплашен – вербално, физически. Някакви хора щели да го намерят. Това знам от него от директора г-н Валисев. Моля, някой отгоре да се намеси! Има ли някого, на когото му стиска?! На нас ни стиска да се махнем!”, заяви актьорът.

Във вторник вечерта се проведе и спонтанно организиран протест на граждани пред сградата на театъра. Опитите ни да се свържем с директора на Народния театър Васил Василев засега са без резултат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.