Кой е отговорен за проекта и има ли опасност за хората, живеещи в сградата

Къща на калкан в столичния квартал „Овча купел” беше засегната заради строеж в съседния парцел. Собствениците твърдят, че има опасност от пропадане на техния имот. „Близнакът” на напуканата постройка бил съборен, за да започне изграждане на нова кооперация.

Неволите за Ангелина Бочева и семейството ѝ започват преди няколко месеца със старта на строеж в съседния имот. Тогава по тяхната къща се появяват пукнатини.

„Когато отскубнаха „близнака”, нашата къща леко се нацепи. В един момент къщата пропадна”, каза Бочева.

Така, с всеки изминал ден пукнатините се увеличават. За помощ Ангелина търси строителя. Обръща се и към районната администрация в „Овча купел”.

„Предлагат на главния архитект на Столичната община да издаде заповед незабавно да бъдем изведени от къщата, защото има опасност от самосрутване, защото е стара, а не за проблема в съседния имот”, уточни потърпевшата жена.


Проверка на място правят от РДНСК, както от и Столичната община. Установяват, че строителят не изпълнява одобрения проект за укрепване.

„Задължил съм строителя на първо време да предприеме укрепителни дейности по котлована и по укрепване на компрометираната сграда. На пръв поглед, за мен увредената съседна сграда е опасна”, каза директорът на Дирекция „Строителен контрол” Цветан Тодоров.

„Къщата е изключително професионално и надеждно укрепена. Всичко е направено по проект”, посочи представител на строителя.  

От Район „Овча купел” казват, че са съставили два акта на строителя и надзора на обекта. Смятат още, че щетите по къщата са били неизбежни, но следва да се отстранят от строителната фирма.

„Ако в момента се спрат всички строителни действия, при едно земетресение над 5 по Рихтер, тази къща е по-опасно, че ще падне, отколкото, ако продължи да се укрепва. По-разумно е да бъде евакуирана”, смята арх. Анелия Касабова.

Сега Ангелина мисли къде да намери подслон за възрастните си родители и леля си, която е в инвалидна количка.

„Ние оставаме без дом, в момента търся дом на родителите си, търся квартира, за да може да излезем. В същото време ни обвиняват, че къщата ще се срути и ние сме виновни”, добави жената.  

От строителната фирма твърдят, че предложили да плащат наема на  жилище, в което да настанят потърпевшите, но те отказали. От Столичната община се ангажират да проверяват ежедневно дали на терен се работи по правилата.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.