"Когато банките дълго са били с ниски лихви, има нагласяна на балансите им", смята икономистът

„Определени участници на финансовия пазар трупат риск, който се скрива. Когато нещо се скрие, то може да расте в по-голям мащаб. Когато дълго време финансовият сектор е оперирал с много ниски лихви, даже нулеви и отрицателни, се получава нагласяне на балансите на банките, така че те имат много ниски доходи по активите – това, в което са инвестирали. В същото време се вдигат лихвите, те трябва да започнат да плащат по-висока цена на привлечения ресурс, докато имат нискодоходни активи. Това е риск, от който всяка банка трябва да се пази, някои не са се пазили добре и те ще страдат”.Това заяви главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в „Интервюто в Новините на NOVA“ след като две американски банки фалираха.

Финансов колапс: Борсите разтърсени от най-големия банков фалит в САЩ

По думите му вторият риск е начало на по-сериозно охлаждане на кредита в САЩ. „Това може да доведе до подобен процес и в Европа, макар да няма директни ефекти. Превантивно може да има по-внимателно опериране с кредитирането, очакване за високи лихви, следователно – по-внимателно с подбора на кредитните операции. Това ще означава по-малко свеж ресурс за инвестиции и потребление”, заяви Богданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.