Превозното средство е преминало четири полицейски проверки от границата до София

Ексклузивно пред NOVA - разказ на оцелелите от трагедията край Локорско. На 17 февруари в камион в района бяха открити 18 мъртви мигранти, задушили се в специално изградените тайници, в които пътували с часове. Шестима от оживелите се съгласиха да разкажат за кошмарното пътуване пред камерата на NOVA. С тях разговаря Мариета Николаева.

Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Някои се познават, други се срещат в Истанбул. Не е трудно да намерят каналджии, които да ги преведат през границите. За целта платили по 3300 евро на човек.

"Оказва се, че камионът, с който са превозвани мъжете, е преминал четири полицейски проверки по трасето от границата до София. Превозното средство е било толкова добре изолирано, че да не се чува никакъв шум отвътре навън. Мигрантите разказаха, че са чували как полицаите чукат по камиона", разказа журналистката в студиото на "Здравей, България". 

По думите на оцелелите превозното средство, което е открито край Локорско, се е повреждало три пъти. "Ако не е бил този технически проблем, камионът е щял да продължи пътя си", посочва Николaева.

За ден трафикантите превозват афганистанците до границата ни с Турция, оградата на която чужденците преодолели със стълба. Тук ги поели българските каналджии. Наричат ги навигатори. 

Откриха 18 мъртви мигранти в камион край София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пеша. След това колата, която беше изпратена от каналджиите, пристигна на определеното място. Качихме се в първата кола. Тя обаче се развали и слязохме. След пет часа дойде друга кола, не - същата кола. Качихме се, тръгнахме, но тя пак се развали и ние пак слязохме. В този момент полицията вече знаеше за нас и ние избягахме. Хората, които бяха организирали нещата, ни казаха да се скрием в гората. Полицията пристигна, имаше кучета, но не успяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Прекарахме две денонощия в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме”, спомня си един от оцелелите. На третия ден дошла същата кола. Мъжете отново се качили в нея и пътували повече от седем часа.

По пътя от границата към София попадат на полицейски проверки, но отново се разминават.

"Като тръгнахме минахме час разбрахме, че ще има проверка. Ние знаехте в нашия ковчег, но знаехет, полицията чукаше по този ковчег. Четири проверки минахме. В началото се чувствахме добре но след като минахме пунктовете за проверка вече не се чувствахме добре", разказа един от мъжете. 

Бившият граничар, задържан по случая „Локорско”, остава в ареста

"Беше като метален ковчег, отгоре имаше сложени здраво хванати дъски", разказа един от оцелелите. „Така беше направено, че нямаше как да се измъкнем. Час-два се чувствахме добре - когато и двата вентилатора работеха. Обаче те изгоряха. След това започнахме да усещахме как започва да липсва кислород. Започнахме да викаме, да крещим, обаче никой не ни чуваше, за съжаление. За голямо съжаление изгубихме 18 приятели”, обясни пред камерата ни единият афганистанец. По думите му в момента, в които вратата се отворила, оцелелите започнали да се хвърлят на земята, защото не можели да дишат и да се движат.

„Бях до самата врата. Натисках с рамото си вратата и като че ли се беше появил един малък процеп, през който дишах по малко. През цялото време усещането беше, че си отивам - последните мигове от живота ми. Изпаднах в безсъзнание”, разказва друг от оцелелите.

За трагедията край Локорско в ареста са шестима души. Единият от тях – бивш граничен полицай, който беше екстрадиран от Гърция. Никой от мигрантите няма намерение да остане у нас. Очакват документите си и продължават по пътя си. С благодарност. За грижите тук.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.