Централно място заемат съкровища от колекциите на три български музея

Повод за гордост. Вчера в музея „Фийлд“ в Чикаго беше открита изложба с български съкровища отпреди над две хиляди години. Проектът обединява предмети и скъпоценности от 11 източноевропейски държави, сред които и България.

„Опитахме се да използваме елементи от тракийската гробница в Свещари тук, където има много експонати от България и Румъния. Историята на изложбата разказва как преминаваме от малки села към първите царства в Европа”, разказва кураторът на изложбата Бил Паркинсън.

В „ТЕМАТА НА NOVA”: Ани Салич разкрива мистерии около древни български съкровища

Централно място заемат съкровища от колекциите на три български музея – Националният исторически музей в София и Регионалните исторически музеи в Русе и Варна.

„Това, което не успяхме да постигнем като балкански народи, т.е. да се обединим, да си дадем сметка, че живеем на едно много интересно място, с много богата история, с изключителни открития, беше поставено начало с тази изложба”, допълни доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей в София.

Проектът е възможен благодарение на подкрепата на фондация „Америка за България“

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.