Това стана в третия ден на големите маневри на китайските въоръжени сили около острова

Китайската държавна телевизия показа графика как армията атакува Тайван. Това стана в третия ден на големите маневри на китайските въоръжени сили около острова.

Пекин обяви, че са тренирали отрязване на Тайван от останалия свят. Те посочиха, че единият от двата им самолетоносачи е участвал в ученията и за първи път е симулирал атака от източна посока. Маневрите започнаха след като президентът на Тайван Цай Ингвен посети Съединените щати. "Тези операции служат като строго предупреждение срещу сговарянето между сепаратистите, които говорят за "независимост на Тайван" и външни сили. Маневрите защитават суверенитета и териториалната цялост на Китай", твърди Ван Вънбин, говорител на външното министерство на Китай.

Китай изпрати бойни самолети и кораби към Тайван

Пекин смята острова за своя територия и настоява, че ще си го върне, дори ако трябва да използва сила. Армията на Тайван беше в повишена бойна готовност заради ученията. Тайван счита себе си за независима страна и осъжда демонстрациите на сила от Китай.

Местни хора и туристи в Тайван казват, че не се притесняват от избухването на война и споделят, че са свикнали с подобни демонстрации. „Те имат други начини да оказват натиск на Тайван. Когато голяма държава нападне по-малка, всъщност изглежда слаба”, коментира Тън Пао-Син, пенсионер от Тайван.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова