Арестът на гвардеецa е преминал без инциденти

Арестуваният за разкриването на строго секретни документи от Пентагона се изправи днес пред съда. Вчера 21-годишният гвардеец от военно-въздушните сили беше задържан от ФБР в дома си в щата Масачузетс.

С насочени автомати и тактическа екипировка ФБР арестува 21-годишния гвардеец Джак Тейшейра в дома му в щата Масачузетс. Арестът на Джак Дъглас Тейшейра е във връзка с разследване за незаконното пренасяне и разпространяване на класифицирана информация за националната сигурност.

Джак Тейшейра е нискостоящ компютърен специалист във военна база в щата Масачузетс. Той е бил лидер на чат група в мобилното приложение "Дискорд", където с други мъже обсъждали оръжия, войната и компютърни игри. Преди около месец той започнал да пуска снимки на секретни документи за войната в Украйна, идващи от разузнаването на Пентагона. 

„Продължаваме да проверяваме различни фактори, свързани с опазването на класифицираните материали. Това включва преглед и актуализиране на списъците за разпространение, оценка на начина и мястото на споделяне на разузнавателни документи. Бих казал обаче, че е важно да се разбере, че разполагаме със строги насоки за опазване на секретна и чувствителна информация. Това е умишлено престъпно деяние, нарушение на указанията ни”, заяви говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър.

Задържаният Джак Тешейра е бил лидер на чат група в мобилното приложение "Дискорд",  където с други мъже обсъждали оръжия, войната и компютърни игри. Преди около месец той започнал да пуска снимки на секретни документи за войната в Украйна, идващи от разузнаването на Пентагона.

Главният прокурор на Съединените щати Мерик Гарланд говори само минута по случая. Властите не казват повече за това разследване, което започва в чат в приложението Дискорд. Секретните документи циркулират из различни групи около месец преди да попаднат в руски групи в друго мобилно приложение – Telegram, а оттам - и в медиите.
Приятели на Тейшейра от тайния чат казват пред „Вашингтон пост“, че той се хвалил с достъпа до информация, която има.

 

„Не мисля, че е разобличил каквото и да е. Не мисля, че имал някаква цел, която е искал да постигне с разпространяването на тези документи. Разбира се, той има анти-правителствени сантименти, но това е като повечето ултра-десни в наше време”, каза негов съсед.

„Виждал съм го в квартала, винаги с момчета, които искаха да се запишат в армията и които играеха видео игри. Това е лудост, малко градче сме, никога не се случват лоши неща тук”, заяви друг съсед.

Тейшейра е отговарял за компютърните системи, включително тяхното окабеляване. Имал е по-висок достъп до класифицирана информация, защото е трябвало да осигури нейната защита в компютърните мрежи. Големият въпрос е как служител на такава ниска позиция е имал достъп и е успял да изнесе толкова секретни документи.

„Важно е да се знае, че ние имаме строги указания за опазването на класифицирана и чувствителна информация”, заяви говорителят на Пентагона бриг. генерал Пат Райдър.

Пентагонът вече промени правилата за това кой и как има достъп до такива документи.
Но документите разкриват силите на американското разузнаване както в Русия, така и в Украйна. А прогнозата в тези документи е, че войната ще продължи и през следващата година.

В Ирландия – американският президент Джо Байдън омаловажи съдържанието на изтеклите документи, но не и самото им изтичане.

Репортер: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.