Проблем са делата-шамари (SLAPP) към цели медии

„Сякаш започваме да живеем в паралелни вселени. Няма нужда да ни слагат чипове, нужно е само да се обгърнат в илюзорна реалност големи маси хора с помощта на социални медии”. Тези думи на мислителя Ювал Харари цитира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS зам.-главният редактор на в. „24 часа”, Юри Велев по повод медийната ситуация и мястото на България в световната класация за свобода на словото.

„Tiktoc бълват картинки, повърхностно мислене. Виждаме паралелни вселени, в които истината е все по-трудно да бъде открита и разказана. Имаме поне два разказа, не знаем кой разказ е верният. Като започнем от състоянието на икономиката до покушението на главния прокурор. Фактите са свещени, думите трябва да имат смисъл, но глобалната среда е такава, че думите започват да се използват като бухалки”, обясни ситуацията Велев.

По думите му продължават много негативни трендове в българската журналистика – безобразната кражба на авторско съдържание. Това засяга и качеството на журналистиката, и професионализма, обясни зам.-главният редактор.

„Проблем са делата-шамари (SLAPP) към цели медии. Не по-малко опасно е и когато се съди един журналист, защото това е сигнал срещу колегите му да внимават. Дали ще са срещу медия или срещу журналист тези съдебни процеси могат да играят ролята на шамари, за заглушаване гласа на журналистите”, каза Иван Радев, председател на АЕЖ. Искове за по един милион лева са завели "Лев Инс" срещу Mediapool и от "Еврохолд" срещу "Биволъ", обясни той.

Повод за разговора е изкачването на България с 20 места нагоре в годишната класация на "Репортери без граници". Класацията бе обявена в Световния ден на свободата на пресата. Страната ни заема 71-во място в изданието на индекса за 2023-та година, след като през 2022-ра беше на 91-во.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.