Протестите продължават вече седмица

Стачката на холивудските сценаристи доведе до спиране на работата по някои проекти. Сред тях е и подготвяна предистория на "Игра на тронове", а също и новия сезон на сериала "Историята на прислужницата", предаде Ройтерс.

Протестът на хилядите сценаристи на телевизионни и филмови продукции продължава вече седмица. 

Авторите на драмата "Историята на прислужницата", отличена с награда "Еми", бяха готови със сценария на няколко епизода за новия сезон преди началото на снимките, планирани за края на лятото, обявиха от екипа на продукцията.

Сценаристите в Холивуд стачкуват за по-високи заплати

Писането на антиутопичната драма обаче спряло, когато американската Гилдия на сценаристите обяви стачка. 

Авторът Джордж Р. Р. Мартин написа в блога си, че стаята на сценаристите, работещи по предисторията на "Игра на тронове" - "Рицарят на седемте кралства: странстващият рицар" е "затворена за времетраенето на стачката".  Джордж Р. Р. Мартин също така изрази "недвусмислена подкрепа" за протеста. 

Гилдията на сценаристите обяви, че членовете ѝ спират работа на 2 май, след като не беше постигнато споразумение за по-високо заплащане с представителите на големите студиа, сред които Netflix и "Уолт Дисни". Те твърдят, че са направили "щедро" предложение за увеличаване на компенсациите.

Последният сезон на "Странни неща" беше спрян. Не започнаха и снимките на филма "Блейд" на "Марвел".

"Странстващият рицар" беше представен от ръководството на "Уорнър брос" миналия месец като една от най-значимите продукции, които се подготвят за HBO Max. Действието на сериала се развива 100 години преди събитията в "Игра на тронове". От "Уорнър брос" не са обявили дата на излизането му.

"Надявам се, че сценаристите ще получат справедлива сделка възможно най-скоро", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Теодора Славянова, БТА