Това обявиха здравният и регионалният министри

Поредна крачка към това България най-накрая да има Национална детска болница. Вече е одобрен подробен устройствен план за изграждането на педиатрията. Новината съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Надеждите са до края на годината да бъде пуснат конкурс за проектиране на сградата, която ще се намира в столичния квартал „Горна баня”.

"Щастливи сме да обявим, че Националната детска болница вече има и градоустройствен статут". Това заяви регионалният министър Иван Шишков на пресконференция за изграждането на лечебното заведение. „Ще изградим чисто нова болница, т.е. сграда, в която няма да правим компромиси - по всички съвременни методи”, закани се Шишков.

„Освен сградата на болницата, ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център заради наличието на минерален извор, търговска част, подземни паркинги”, каза здравният министър Асен Меджидиев.  

На пресконференцията присъства и д-р Здравков, който представи анализ за обезпечаване с кадри на бъдещата болница и заяви, че им предстои сериозен път. След посещение в Англия той обясни, че подготвят и други структури, каквито няма у нас към момента. „Целта е да има адекватна комплексна педиатрична помощ, особено за най-тежките случаи. Очаква се в болницата да има около 25 клинични структури. Комисия от няколко специалисти е изготвила структурата”, обясни той.

Освен, че ще обедини вече съществуващите клиники и отделения, в болницата ще има и нови за страната ни структури. Започва обучение на медицинския персонал. Очакванията са след като стартира, строителството да приключи за 2 години и половина.

Междувременно стана ясно, че до средата на юни се очаква да има 10-12 хеликоптерни площадки у нас. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.