Прокурори смятат, че е нарушил Етичния кодекс

Второ искане за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. И този път то е подписано от членове на Прокурорската колегия във ВСС. Сега подписите си са сложили четирима от тях. Сред мотивите им - думи на Гешев, както и публичното късане на оставката му.

Второ предложение за освобождаването на Гешев е внесено във ВСС

Предложението е депозирано в понеделник. Според прокурорите със свои действия Гешев е накърнил престижа на съдебната власт. Те припомнят и думите му от пресконференция миналата седмица, когато главният прокурор нарече депутати „политически боклук”.

„Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз! Съдейки по изявленията на някои така наречени „политици”. И е време да бъде изметен този, както казах, политически боклук. Съжалявам за това определение, това не е моя работа”, каза тогава Гешев.

„Да наричаш „политически боклук” всички депутати, мое лично мнение - считам, че не е език, който един главен прокурор, магистрат, може да употребява”, категоричен е вносителят на предложението Георги Кузманов.

Гешев до ВСС: Не съм нарушил служебните си задължения

Вносителите сега са с двама по-малко, но не защото се страхуват от наказание или за живота си, казва Кузманов. Според него до гласуването на поредното искане за прекратяване на мандата му, главният прокурор би следвало да излезе в неплатен отпуск.

„И да спре да използва ресурса на цялата прокуратура и на държавата за свой адвокат, ползвайки сградата на Съдебната палата”, посочи той.

И макар да запази мълчание по новото искане, Гешев е изпратил становище до Висшия съдебен съвет по предложението за оставката му заради тежко нарушение на служебните му задължения. В него той казва, че вносителите не са конкретизирали кога и какви нарушения е извършил, както и че по това време е бил заместван от шефа на Следствието Борислав Сарафов.

Гешев: Има координирана политическа атака срещу съдебната власт

Пред NOVA бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов коментира, че най-доброто, което могат да направят сега замесените в скандала, е да подадат оставка.

„Аз съм дълбоко убеден, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет е изчерпал своята легитимация. Аз не говоря за сроковете, че вече продължава извън срок. Мисля, че те дадоха заявка, че всяко едно тяхно решение оттук нататък би било нелегитимно”, заяви той.

По данни на прокуратурата от началото на мандата му досега над 70 са проверените сигнали срещу главния прокурор.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.