То е от членове на прокурорската колегия

Второ искане за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. И този път то е подписано от членове на Прокурорската колегия във ВСС. Сега подписите си са сложили четирима от тях. Сред мотивите им - думи на Гешев, както и публичното късане на оставката му.

Предложението е депозирано в понеделник. Според прокурорите със свои действия Гешев е накърнил престижа на съдебната власт. Те припомнят и думите му от пресконференция миналата седмица, когато главният прокурор нарече депутати „политически боклук”.

Гешев: Има координирана политическа атака срещу съдебната власт

„На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор”. Посочват се действия, които накърняват престижа на съдебната власт – чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България. Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот”, се казва в съобщението.

ВСС изслушва Гешев и Сарафов в четвъртък

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на президента Радев предсрочното освобождаване на Гешев. „Да наричаш с такива думи цялата политическа класа, избрана от българския народ, не намираме за уместно. Да наречеш „политически боклук” не считам, че това е език, който един магистрат може да употребява”, заяви един от вносителите Георги Кузманов.

NOVA потърси за коментар Прокуратурата за новото искане. На този етап такъв няма. Колкото до първото предложение за отстраняването му, Гешев е изпратил становище до ВСС, в което обяснява, че не е извършил нарушение на служебните си задължения. Допълва, че израелският експерт не е допускан до мястото на огледа и не е участвал в действия по разследването.


ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.