На територията на цялата страна тече операция, при която се проверява криминалният контингент заради убийството на Къро

Първи коментар и от вътрешния министър – на фона на политическите сблъсъци от последното денонощие и намесването на „служби” в изтеклите записи от националния съвет на ПП.

„Спекулации за незаконни действия на службите” – това беше трактовката на Иван Демерджиев относно снощното изявление на Кирил Петков, в което съпредседателят на ПП-ДБ съобщи за подготвяно срещу коалицията „активно мероприятие“. А именно – манипулирани и сглобени записи с цел да няма правителство с втория мандат, зад което според Петков стоят „службите”.

„Силно се надявам, да не се визира МВР, защото то не си е позволявало да подслушва или следи незаконно някого. Нашата основна цел е да преследваме престъпниците. МВР няма да участва във войни между отделни институции, нито пък ще участва във войни между политици и други институции", каза Демерджиев.

Но все пак министърът влезе в такъв, като без да споменава имена, призова воюващите политици и магистрати да дадат отговори на множеството възникнали въпроси около убийството на известния в криминалния свят Красимир Каменов, с прякор Къро.

„Политиците и магистратите, които днес воюват – когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха един общ враг – Красимир Каменов-Къро. Точно тези хора мисля, че дължат обяснения не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. И това обяснение е некоректно да се търси на друго място”, заяви Демерджиев.

Той обясни, че МВР е предприело всички действия, за да придобие цялата информация по този случай.

„Това ще стане по официални канали със съдействието на МВнР. Имаме и уверение, че ще бъде допуснат наш представител до разследването", посочи министърът. 

Със заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров на територията на цялата страна протича операция, при която се проверява криминалният контингент. "Нашата цел е да предотвратим тежки престъпления против личността. Да установим връзките и причините, довели до това престъпление и да разкрием извършителите и евентуалните поръчители", подчерта силовият министър.  

"Той беше обявен и за междудържавно издирване. МВР е уведомило властите в ЮАР къде се намира това лице. За съжаление не беше установено и задържано преди да се стигне до неговото убийство", категоричен е Демерджиев. И допълни: "Точно тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек, посочван за техен враг". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.