Те бяха приети заради несъгласието на Турция с присъединяването на Швеция към НАТО

Стотици хора излязоха на протест в Стокхолм срещу новото антитерористично законодателство, което беше прието заради несъгласието на Турция с присъединяването на Швеция към НАТО.

Демонстрацията беше организирана от групи, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК), поставена извън закона от Турция, която тази седмица предупреди срещу това "терористи" да бъдат допускани до демонстрации в Швеция.

Столтенберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган досега блокираше членството на Швеция в НАТО, обвинявайки Стокхолм, че е убежище за кюрдските активисти.

За да отговори на опасенията му, Швеция прие нов закон, който криминализира "участието в терористична организация".

Швеция: Съжаляваме, че Турция отложи разглеждането на кандидатурата ни за членство в НАТО

"Те преследват кюрдите в Швеция", заяви Томас Петерсон, говорител на Алианса срещу НАТО, пред АФП по време на протеста, озаглавен "Не на НАТО, не на законите на Ердоган в Швеция".

Петтерсон добави, че идеята зад закона е "да има арест, процес и жертва", така че Ердоган "след това да пусне Швеция в НАТО".

Протестиращите развяваха множество знамена на ПКК, както и плакати с надпис "Не на НАТО". "Нашето членство в НАТО ще предизвика голям шантаж от страна на Ердоган", заяви пред АФП бившият шведски депутат Аминех Какабавех.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС