Премиерът Ана Бърнабич реагира остро

Сръбският журналисти Бошко Савкович е задържан заради съмнение, че на протеста „Сърбия срещу насилието“ в събота в Белград е носил обесена кукла с лика на президента на Сърбия Александър Вучич. Това потвърди пред регионалната телевизия N1 адвокатът на задържания, цитиран от БТА.

„Заподозрян е, че на протеста в Белград в събота пред Народната скупщина на Република Сърбия е носил кукла, която напомня на президента на Републиката, с плакат. На заподозрения е определено задържане до 48 часа“, пише в съобщение на сръбското вътрешно министерство.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич сподели в Twitter снимка от петия протест срещу насилието в Белград. На нея се вижда плакат, на който виси обесена кукла с лика на сръбския президент.

„Как да обясним това на децата? Моят син е на 4 години и не знам как бих му обяснила. Вучич е приятел, баща, син… човек, който дава всичко Сърбия да бъде по-силна“, подчерта Бърнабич. И допълни, че „обесването“ е неадекватно послание на протест срещу насилието.

Дъщерята на задържания Емилия коментира, че баща ѝ наистина е носил този плакат, но не и куклата на президента.

„Плакатът все още е при нас, гледаме го. Инспекторите, които дойдоха, също го видяха. Но нямаме връзка с куклата“, обясни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Симона-Алекс Михалева, БТА