Стотици спасители помагат на хванатите във водния капан хора

Мащабните порои, излизащи се над Сърбия и Босна в продължение на няколко дни, причиниха огромни наводнения. Властите в двете балкански държави обявиха извънредно положение на фона на очакващите се нови обилни валежи.

В Сърбия 1300 спасители и 22 лодки евакуират хванати във водния капан хора, посочват от вътрешното министерство на страната.  

Река до югозападния сръбски град Кралево отнесе мост. Освен това пороите доведоха и до затваряне на магистралата, така че сега шофьорите се пренасочват към алтернативни пътища.Същият този мост подсказваше през годините, че може да създаде проблем при пълноводие на реката. Само бързата реакция на властите спомогна да няма инциденти с шофьори.

Водно бедствие удари части от България (ОБЗОР)

Това, което е направено междувременно, е да се поставят ограничителни ленти като бариера за преминаване, като се дежури през цялото време. Нивото на реката спада постепенно, но това не означава, че няма да се повиши отново защото се очакват нови обилни валежи. Местни хора споделиха, че никога досега реката не е била толкова пълноводна че дори да прелее през моста.

В централната част на страната спасители евакуираха от домовете им 12 души. Град Крагуевац е под вода, след като река Лепеница излезе от коритото си. 22 души бяха евакуирани от село в близост до град Ягодина.

А що се отнася до ситуацията в селищата от Тръстеник до Крушевац, те също са пострадали значително, като достъпът до някои от селата на левия бряг на Морава е напълно прекъснат. Александровач е потопен за трети път през последните 15 дни. 

Видео: Ройтерс

Множество малки реки в цяла Сърбия преляха и заляха основни пътища. На места няма и електричество.

Заради придошлите води преливат и реки в източната част на Босна. В североизточния град Тузла е обявено извънредно положение. Наредена е евакуация за целия регион. Свлачище блокира път край Сребреница. Издадено е и предупреждение за опасност от наводнения около столицата Сараево.

Репортер: Ненад Божович, N1

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс