Пусналата обвиняемия съдийка обясни решението си

Национално шествие в 32 града на страната в подкрепа на обезобразеното с макетно ножче момиче от Стара Загора. 18-годишната жертва на агресия беше приета в болница, където са ѝ направили 400 шева.

Пред NOVA говориха бащата и адвокатът на жертвата. Днес за първи път пред медиите застана съдийският състав, който в началото на юли пусна от ареста сочения за извършител на посегателството.

Бащата на момичето с 400 шева: Бях против отношенията ѝ със задържания

Семейство на обезобразеното с макетно ножче момиче иска справедливост. Такава очаква вече месец. Само пред NOVA бащата на пострадалата - Красимир Михайлов, разказа, че отначало срещнали съдействие от полицията, но после започнали да губят надежда.

„Хората от Първо РУ веднага установиха предполагаемия извършител. След това му е била наложена мярката за неотклонение. Явно там обаче някъде се къса нишката”, смята родителят.

За първи път пред медиите застана съдия Таня Гьонева, част от съдийската колегия, която пусна от ареста след 72-часа сочения за извършител на посегателството. Според съдиите става въпрос за лека, а не за тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота.

„В случая съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно и съвкупно сочат временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда”, посочи Гьонева.

Съдът за обезобразеното момиче: За да е налице средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота

Адвокатът на семейството Димитър Киров посочи пред NOVA, че момичето има загуба на идентичността, а емоционалното ѝ състояние е сринато.

„Освен телесна повреда, имаме и заплаха за убийство. Раните са близо до жизнено важни артерии. Тоест, имаме право да допуснем хипотезата, че става дума за опит за убийство”, каза Киров.

Прокуратурата в Стара Загора иска да бъде изяснена получената телесна повреда. „Искаме петорната експертиза да изясни точния характер на телесните увреждания, брой и вид. Има ли една, или няколко средни телесни повреди, те съпроводени ли са с опасност за живота и причинени ли са по начин, особено мъчителен за пострадалата”, заяви районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

РЕЦИДИВИСТ: Задържаният за нападението с макетно ножче – осъждан за други две подобни престъпления

Бащата на момичето разказа, че не познавал добре задържания. „Въпросния човек съм го виждал един-два пъти, дори не го познавам. Аз бях против това отношение на дъщеря ми с него. Разбрах за някаква ревност, но не чак до такава степен, която да доведе до такива последствия”, твърди той. 

Раните на нарязаното момиче заздравяват, но семейството се опасява кога и как дъщеря му ще превъзмогне случилото се. „Раните по тялото ѝ лека-полека ще заздравеят с много усилия. Раната, която е в нейното съзнание, обаче едва ли ще заздравее толкова бързо”, смята Красимир.

„Направо те убивам” и „Ще ти закача главата” написал задържаният на обезобразеното момиче преди нападението