От Центъра за безопасен интернет си сътрудничат с дирекция „Киберпрестъпност”

През последните години броят на онлайн посегателствата срещу непълнолетни расте главоломно. Масовото използване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства прави насилниците все по-изобретателни.

Докато доста от социалните мрежи имат филтри, които могат да редуцират посегателствата, съществуват и специални приложения, в които това все още не е възможно и все повече жертви откриват свои снимки и клипове там.

„От Центъра за безопасен интернет си сътрудничим с дирекция „Киберпрестъпност”, на които сме доверен партньор. Когато такъв сигнал влезе при нас, ние събираме доказателствата, обработваме ги и ги изпращаме директно”, обясни Антоанета Василева. 

Порнография и тормоз над жени в тайни чат групи у нас

Снимки и клипове на непълнолетни, които дори не подозират за кадрите, могат да бъдат открити в затворени групи. „Напоследък виждаме такива ситуации във Viber и в Telegram. Telegram, за съжаление, е най-рисковото приложение от няколко години. Защото е единствената апликация, която не сътрудничи с властите”, уточни тя. 

Оказва се, че такъв тип групи в приложенията са с много членове. „Говорим за над 5000 души. Тези групи се пълнят много бързо и слухът за съществуването им се разпространява бързо, като се иска членство”, добави Василева.

Тя апелира към родителите да разговарят с децата си да не качват свои по-лични снимки и да не ги изпращат, например на своите гаджета.

Повече гледайте във видеото.