Някои родни ленти са толкова добри, че бележат успехи и в чужбина

В България не е лесно да се създават филми. Това обаче не пречи на родната ни киноиндустрия да създаде през последните две десетилетия някои ленти, с които само можем да се гордеем.

Някои от тях имат качества, достойни за най-престижните филмови награди като "Оскар" и "Златен глобус". В тяхната продукция не са вложени милиони, но те доказват, че в киното все пак водещ е талантът. Днес сме отделили шест такива заглавия. Всички тях можете да откриете в  богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON

Тези шест филмови са докосващи, свързани с историческото ни развитие и мястото ни в света. Изследват важни социални теми и задават наболели въпроси. Те са всичко, което искаме българското кино да бъде – носещо почерка на майсторството във всеки аспект и предизвикващо размисъл. Тези филми вече не са в програмите на кината, но специалната видеотека на EON ви предоставя възможността да ги гледате по най-удобния за вас начин. Можете да сте сигурни, че няма да пропуснете нито един момент от сюжетното действие в домашния ви "киносалон".

Ето кои са те:

Съдилището (2014). „Съдилището“, подобно на своя предшественик  „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът Стефан Командарев чува в своите пътувания из България, и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални планински места. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев.

Посоки (2017). В рамките на 24 часа, в които смъртта на един ще даде шанс за нов живот на друг, в 6 софийски таксита се случват 6 истории и се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната ѝ страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

Дамасцена (2017). Сюжетът на филма е създаден по истинска история, преплетена с легенда. В центъра ѝ е Течо - обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Необикновената битка на Течо е вдъхновена от детската му мечта да произвежда розово масло. Животът му минава през щастливите и трагични моменти на абсурдния комунистически режим, насилственото преименуване на българските турци, преходът към фалшива демокрация и евтаназията на баща му. Режисьор е Тодор Анастасов, а сценарист и продуцент Мария Лалева. В каста влизат 56 актьори, сред които Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Симона Халачева и др.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук

Блаженият (2021). Това е историята на Боби - реален човек, когото писателят Емил Андреев няколко пъти срещал в живота си. Той е прототипът на героя му в повестта "Боби Блажения и Другия американец", по която е създаден филмът. Деветгодишният Боби има странна дарба да вижда в бъдещето. Майка му знае, но се съмнява и се притеснява какво ли вещае това. Боби рисува пеперуди. Нищо човешко не му е чуждо, особено красотата, която открива в любовта към пленителната сервитьорка Катя. По това време, през 1939 година, той среща бъдещия президент на САЩ - Джон Ф. Кенеди, който пристига в Лом и отсяда в хотел "Солун". Двамата вечерят заедно и Кенеди е изумен от неговия необясним поглед в бъдещето. Боби вижда война след 13 дни.

Радиограмофон (2021). 1971 година. Комунистическият режим в България не гледа с добро око на западната музика. Партията пристъпва към смяна на имената на българо-мохамеданите - доброволно и насила. В родопско село живеят баща и майка с две деца. Момченцето обича да слуша рокендрол, но тази музика е забранена и радиоапаратът му е счупен от кмета – новопокръстен и ревностен партиец. Баща му предприема дълго пътешествие през горите, за да отиде до града и да му донесе лампов радиограмофон от началото на века, за да слушат музика и новините от "Свободна Европа" и Би Би Си.

Врагове (2017). Пролетта на 1913 г. Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду им, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Източник: edna.bg