По случая са образувани две досъдебни производства

Продължава издирването на лицата, отговорни за посегателство над Паметника на Съветската армия. По информация на NOVA четирима души са задържани в петък. Малко по-късно те са били пуанати от ареста, тъй като не те са нападнали с чук паметника и протестиращите от палатковия лагер.

Ново нападение над Паметника на Съветската армия, четирима са задържани

Един от тях е криминално проявен. Те обаче не са били разпознати от свидетелите. Част от нападателите били с предпазна медицинска маска. По случая са образувани две досъдебни производства - за хулиганство и за кражба. Извършителите се издирват. 

Димитър Георгиев е част от палатковия лагер на “Възраждане”. В нощта на нападението споделя, че въоръжената с боксове тълпа е хвърляла димки по тях.

"Бях ударен с юмручен удар в лицето. Отстъпих няколко крачки назад по стъпалата, чух една от жените да пищи за помощ: “Напръскаха ме в лицето”. Тръгнах да помагам", разказва Георгиев. 

Той е със счупена скула и много кръв по лицето. Момичето, чиято чанта се оказва открадната, е било обгазено. На място веднага идва полиция. От цялата група от около 30 мъже, по-късно са арестувани четирима души. Един от тях е криминално проявен. Нито един от задържаните обаче не е разпознат от свидетелите. Част от нападателите били с предпазни медицински маски.

"Не слагаме под общ знаменател всички фенове на "Левски", смятаме че това е малка група, бих ги нарекъл организирана престъпна група предвид това, че са дошли с ясната цел да извършат престъпление", коментира Деян Николов, депутат от "Възраждане".

Русия ще разследва посегателството над Паметника на Съветската армия в София

Междувременно стана ясно, че Следственият комитет на Руската федерация ще образува наказателно дело за оскверняване на Паметника на Съветската армия. Целта е да изясняват самоличността на футболните фенове, счупили плочата на паметника. Пред NOVA председателят на общинския съвет в София Георги Георгиев коментира, решението на Русия: " Аз бих посъветвал руските служби да се грижат за престъпления на територията на Русия. България е суверенна държава. Имаме достатъчно компетентни органи, които проверяват сигнали".