Българката се оказа голямата изненада на турнира, след като премина през огромна конкуренция и стигна до финала

На крачка от върха! След три дни сблъсъци на шахматната дъска, 20-годишната Нургюл Салимова остана втора в битката за Световната купа в Баку.

Световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова с благотворителна кауза

Нургюл Салимова влезе в решителната битката за Световната купа по шахмат в Баку. Тя се изправи срещу рускинята Александра Горячкина - номер 3 в световната ранглиста.

След титанична битка, реми в събота, последвано от реми в неделя, и две партии в днешния ден - Нургюл загуби двубоя.

ДЕТЕТО ЧУДО ОТ КРЕПЧА: Начело на световната ранглиста по шах (ВИДЕО)

„Останахме на второ място, но победата беше преди този мач, самото класиране на финала е голям успех”, заяви треньорът й Живко Жеков.

Допуснати грешки при играта и липса на достатъчно опит, оставят шахматистката на една ръка разстояние от купата.

„Радостно е, че тя не загуби тотално - да бъде надиграна с резултат. Напротив - не й достигна и шахматно майсторство и житейски опит. В някои отношения и второ място е прекрасно, защото лекува от звездомания”, казва Жеков.

„Не само изгря на големия небосклон звездата на Нургюл Салимова и вече я познават в целия свят, но тя успя да реши един много сериозен въпрос за българския шахмат, тя успя да вкара темата за българския шахмат в дневния ред на спорта”, заяви Васил Антонов, председател на Българска федерация по шахмат 2022.

Нургюл вече си има и последователи, които искат да вървят по нейните стъпки и един ден също да накарат света да говори за България.

А сега й предстоят още подготовка и участие в турнири, казва треньорът й.

„Това ще й отвори широко вратите в професионалния шах. Осъществява мечтата си и труда, който е положила, получава признание”, каза треньорът й. 

Нургюл Салимова: Не мога да осъзная какво се случи, дори полуфиналът беше успех за мен

Всъщност, участието на Нургюл Салимова на финала на Световната купа в Баку извади на светло няколко проблема. Сред тях са това, че тя е там на собствени разноски и благодарение на спонсорства, без държавно финансиране. На фона на липсата на държавно финансиране за шахмата у нас, във времето са сформирани пет федерации по шахмат, между които има напрежение. Сега Нургюл Салимова ще получи от държавата премия заради участието си на големия финал, а от университета, в който учи, ще й отпуснат стипендия.