Обиколката ще се проведе между 26 и 31 август

Участници от общо 28 държави ще се включат в 70-ата Международна колоездачна обиколка на България. Обиколката ще се проведе между 26 и 31 август, като стартира по традиция от храм-паметник „Александър Невски“ в столицата и ще финишира за първи път в Шумен.

На пресконференция на Българската федерация по колоездене за обявяване на етапните градове, маршрута и отборите за 70-ата Международна обиколка на България присъстваха председателят на Българска федерация по колоездене Драгомир Кузов, заместник-председателят на федерация Любослав Венков, главният изпълнителен директор на генералния спонсор ДЗИ – Коста Чолаков, както и главният съдия на 69-а Обиколка Ивайло Делийски.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ 69-ОТО ИЗДАНИЕ ТУК

„Имам честта заедно с колектива от Българска федерация по колоездене да бъдем основни виновници за 70-и пореден път да се проведе Обиколката на България. Предстои ни много интересен маршрут, в пет етапа, с пролог, който ще се състои по традиция на „Александър Невски“. Участниците, като държави, са 28 на брой. Първият ден имаме два полуетапа, така състезанието ще е много по-интересно и динамично. В първия етап ще бъде минат и 90-хилядният километър в село Саранци от създаването на Обиколката. Още от старта ще се тръгне много бързо – предстоят ни две височини и ще финишираме в Пирдоп, където състезателите ще починат четири часа, а след това е и вторият полуетап“, каза Кузов.

Започна 69-ата Колоездачаната обиколка на България

„Вторият етап е от Троян през прохода Шипка, също знаков проход, с финал в Казанлък. Третият ни етап е от Казанлък до Бургас, той ще бъде най-дългият. Следващият ще бъде Бургас-Сливен. Последният етап стартира от Сливен и финишираме в Шумен. Ще минем малко над 700 км в тези пет етапа и очакваме много конкурентно състезание. Ще има традиционни участници, имаме представители на 4 клуба от България плюс национален отбор“, добави той.

„В лицето на Българска федерация по колоездене имаме един солиден партньор. Тази година изключително се радвам, че в част от градовете ще има организирани състезания от местните клубове, в които ще се включат деца. Участието ни като спонсор се дължи и на желанието ни да разпространяваме този спорт и начин на живот сред обществото", заяви Коста Чолаков.

Германец спечели 68-ата колоездачна Обиколка на България (ВИДЕО)

„Относно отборите – за поредна година, откакто възобновихме Обиколката на България, има много силни имена. Имаме завръщането на отбора на Астана – в техните редици е един млад еквадорец в лицето на Мартин Лопес. Имаме дори японски участник, който се справя добре със спринта. Имаме 11 на брой континентални отбори. Надяваме се и някои от нашите момчета да покажат добро лице. Обиколката ще бъде шест дни“, сподели Венков. 

Източник: БГНЕС