В Царево пуснаха сирените за евакуация

Проливни дъждове и наводнения по Южното Черноморие. В района от снощи вали и духа силен вятър, има наводнени имоти и затворени пътища заради прелели реки. Временно е ограничено движението при км 3 и км 6 на път III-9901 Варвара - Бургас.

СЪС СИРЕНИ: Евакуират хората в Царево

Заради прелялата река Ропотамо е затворен и пътят Созопол - Приморско, съобщават от МВР.

Със сирени евакуират населението в Царево. Първите етажи в няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” са залети. 

Водата на къмпинг „Арапя” е около два метра. От МВР съобщиха за NOVA, че текат спасителни операции за хора в опасност. Има отнесени автомобили в морето.

 

Очакваме и вашите снимки и видеа от наводнението в рубриката ни "Моята новина".

„В рамките на няколко часа са паднали обилни валежи, най-вече в района на Царево. Имаме съобщения за прелели реки. Хора са затруднени в придвижването си, предвид високите води. Кметът на Община Царево обяви бедствено положение. Заседава щаб, който да прецени за необходимите мерки. Насочени са допълнителни сили и средства на полицията, Жандармерията, „Гранична полиция”, както и на пожарната”, обясни директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Разпоредена е евакуация на хората от засегнатите от наводненията райони. „В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация”, поясни кметът на общината Георги Лапчев.

„Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.

Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно. „В момента не е необходимо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят!”, апелира Лапчев.

Кметът обяви, че има проблеми на „Арапя”, в Лозенец, както и на местата, където има самонастанили се каравани. „Качилите се върху покривите, нека си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги евакуира, ако се наложи”, допълни той.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​ Кадри от наводнението разпространиха и от Meteo Balkans.

За днес от НИМХ обявиха оранжев код за силни валежи и вятър в област Бургас. Очакват се и гръмотевични бури. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Прогнозата е за силен североизточен вятър със скорост 14-19 m/s, пориви до 22 m/s.

„Много интензивно вали, всичко е наводнено, текат реки по пътищата. Има отнесени автомобили и бунгала. Дерето в селото също се наводни, опитваме се да го отпушим, защото може да събори моста в селото на две. Има къщи, които са отцепени. Хората са добре” коментира кметът на Варвара Бистра Димова.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК