"Пред него няма никакви граници", посочи той

Това, което мен ме разтревожи във валутния закон е че още в чл. 1 в промяната на закона се премахва преноса през граница на благородни метали и ценности. Тоест този пренос ако се премахне от там, то къде се урежда той. Това заяви финансистът Любомил Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS, по повод промените във валутния закон.

„Регламентът, който се цитира и върху който стъпват за промените, касае само паричните средства. Той не се отнася по никакъв начин до благородните метали и ценности. Дали не се отваря една врата за пренос на такива метали и ценности така, както беше отворена подобна врата и в Турция”, посочи той.

„Това означава, че пръстени, гривни, брошки със скъпоценни камъни, които са на стойност стотици хиляди левове ще могат да се пренасят, дори без декларация по Митническия закон. Досега трябваше да се обявяват така както предвижда Закона”, каза финансистът.

Матева: Масово в страната на местните избори ще се гласува с три бюлетини

„Много се спекулира с чл. 251 от НК, в който отново се премахват благородните метали и ценностите, но там има и други промени. Чух премиера да казва, че правят законодателство по правилния начин – нищо подобно не се случва. Комисията по бюджет и финанси е отваряла НК, за да го промени по същество” каза Каримански и добави: „Как така Правна комисия няма становище по тази санкция на чл. 251. Когато се променя НК и се променя би трябвало да имаме най-малко становище на министъра на правосъдието, ние нямаме. Министърът на финансите в момента прави каквото си иска. Пред него няма никакви граници. Той е всевластник на всичко.”

Относно думите на Николай Денков, че правителството няма да се поддаде на шантаж от страна на зърнопроизводителите, Каримански заяви: „Мисля, че нито една от двете позиции в парламента са задълбочени върху проблема със зърното. Разбира се, не трябва да пренебрегваме, че създадохме едни гиганти на зърнопроизводство. И това не трябва да го допускаме. Но важното е ако има някакво съмнение, че това зърно може да е заразено – има достатъчно лаборатории, които да проверят това”.

Калоян Паргов за бюджета на София: Рекорден е благодарение на държавата