Вижте любопитни факти за живота на великата ни актриса

Легендата на родната сцена Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 г., оставяйки незаличима следа в сърцата на българите и в историята на родното изкуство. На рождената ѝ дата, 10 февруари, тази година  в столичния квартал Гео Милев бе направена символичната първа копка на „Градината на Татяна Лолова".

Благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON – си припомнихме част от незабравимите роли на вечната усмивка на българското кино и театър.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук

Татяна Лолова е истинска фурия както в криминалната комедия „Бон шанс, инспекторе“ (1983), така и в „Щурец в ухото“ (1976), където е един от героите, за които преместването от селото до града става повод за сериозна преоценка на досегашния им живот. Именно в този филм на Георги Стоянов тя изиграва една от ролите, които най-много обича, пише edna.bg.

На платформата на ЕОН откриваме голяма колекция български филми, сред които и две превъплъщения на талантливата актриса в ролята на магьосница – в „13-та годеница на принца“ (1987) и последната ѝ поява в киното в детската приказка „Лили Рибката“ (2017).

Снимка: Булфото

Безкрайно скромна и добронамерена, Татяна Лолова не крие, че освен на таланта си, дължи своята шеметна кариера на добрите хора, които са видели нещо в нея и са ѝ подали ръка. Благодарение на автобиографичната ѝ книга „1/2 живот“ не само си припомнихме нейната уникална житейска философия, но и научихме някои любопитни факти за живота ѝ.

Сцената ѝ дава сила

Родена е в София, в болницата „Княгиня Клементина“ близо до Централна гара, през 1934 г. Не знае дали е била много кресливо бебе, но признава, че дори когато остарява и едвам стига до театъра, щом стъпи на сцената, успява да вика с цяло гърло чак до финала на постановката.

Загубва баща си на 15 години

Майка ѝ е украинка. През годините двете имат сложни отношения, като Татяна дори е изгонена от семейния дом. Това се случва, след като баща ѝ умира рано, а майка ѝ е омъжена повторно. Татяна признава, че е боготворяла баща си, който бил счетоводител, но също така знаел няколко езика и умеел да рисува. Баба ѝ по бащина линия е родена в Калофер и е от рода на майката на Христо Ботев.

Понякога хората я вземали за майка на брат ѝ

Като дете често се грижи за по-малкия си брат Димо и дори се е случвало да я взимат за негова майка. По-късно той заживява в Париж, където работи като режисьор и сценарист. Съпругата му е пластичен хирург, а синът му Сава Лолов е актьор.

Настоява да работи в Русе

По време на студентско турне се влюбва в град Русе и след дипломирането през 1955 г. настоява да я разпределят именно там, в  Драматичен Театър "Сава Огнянов". На следващата година вече е първата актриса, назначена в трупата на новия Сатиричен театър, създаден от нейния професор във ВИТИЗ Стефан Сърчаджиев.

Била е омъжена два пъти

Първият ѝ съпруг е Евелин Монев, който е хидроинженер. Женят се през 1958 г. Развеждат се, запазвайки добри отношения. За втори път се омъжва през 1963 г. за Светослав Светославов, тогава реквизитор в Сатиричния театър.

Кръщава сина си на легендарния актьор Сава Огнянов

През същата година, 1963, се ражда и синът им Сава. "Кръстих сина си на Сава Огнянов, внукът ми и племенникът ми също носят името на този велик актьор“, споделя още Татяна Лолова. По-късно синът ѝ, заедно със съпругата си Нели, дарява родителите си с двама внуци – Сава и Матео. През 2021 г. Сава получава от името на покойната си баба посмъртна награда „Икар“ за изключителен принос към изкуството.

Застъпвала се е за Тодор Колев

Когато получава сценария на Володя Янчев за „Последният ерген“, Лолова настоява именно Тодор Колев да изиграе главната роля. После с огорчение си спомня, че всички са забравили, че именно тя първа е повярвала в таланта му за киното.

Обичала да играе със собствени дрехи

Първата ѝ поява в киното е като „момичето с джуфката“ в „А бяхме млади“ на Бинка Желязкова, някъде около 1961 г. В целия филм Лолова има едно-единствено минаване, на което режисьорката прави 18 дубъла. В тази роля, както в много други след това, Лолова играе със собствени дрехи.

Пази невероятни спомени от снимачната площадка 

Предложението за участие в „Тринадесетата годеница на принца“ (1986 г.) идва в момент, когато Татяна има чувството, че всички са забравили, че е и киноактриса. Там играе ролята на магьосница и съпруга на Павел Поппандов. Фон на събитията във филма са красиви замъци в град Кемниц, Германия и актрисата си спомня много забавни моменти със своите колеги по време на снимките.

Загубата на съпруга ѝ я съкрушава

През 2018 г. Светослав Светославов - Славето – съпругът на Татяна Лолова, почина на 85-годишна възраст. Двамата се обичат и подкрепят и продължение на 55 години. През последните години от живота си Светослав заменя театъра с рисуването и през 2014 г. организира своята първа изложба. След смъртта му Татяна остава съкрушена, но продължава да се усмихва, защото синът ѝ забранява да бъде тъжна.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!