Ако това бъде потвърдено и в пленарната зала, битовите потребители ще излязат на свободния пазар от 2026 г.

Депутатите от ресорната комисия се събраха в парламента, за да обсъдят ветото на президента върху енергийния закон. Заявката е то да бъде отхвърлено. Текстовете в закона засягат и вноската от печалбата на „Лукойл”, с която политици обещават да има отстъпка от 73 ст. на литър гориво.

В комисията ветото на президента върху енергийния закон беше отхвърлено. Ако това бъде потвърдено и в пленарната зала, битовите потребители ще излязат на свободния пазар от 2026 г. С повторното приемане на текстовете в закона ще се разплете и казуса с таксите от свръх печалби на „Лукойл”.

„Ако отхвърлим ветото в петък в зала, „Лукойл” трябва да за почне от вторник да прави вноски по 3 млн. лв на ден, които да се връщат на хората по 73 стотинки отстъпка за бензина и 73 стотинки отстъпка за дизела. От тази вноска умиране има - отърване няма”, посочи Делян Добрев, ГЕРБ.

Ресорната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката
„И „Лукойл” и Пеевски имат право на собствени разсъждения дали „Лукойл” дължи. Целта на дерогацията беше парите да останат. Тази разлика между Брент и Ураус да остане в българските данъкоплатци - в България, в държавния бюджет. Това не се случи, случи се точно обратното – тези печалби отидоха в „Лукойл”, ние искаме да ги върнем там, където им е мястото - в държавния бюджет”, заяви Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

На едно от последните заседания на депутатите преди ваканцията, по предложение на ПП-ДБ, беше прието 100% от държавните запаси от нефт да се съхраняват в страната. ГЕРБ сега приемат това за грешка и заедно с ДПС внесоха контрапредложение - 50% от запасите да се съхраняват у нас и 50 в чужбина. А от 1 юли догодина това съотношение да е - 30% у нас и 70% в чужбина.

„Отново ми дава индикация, че нещо се е правило в посленидя момент набързо 6 без 5. Аз лично мисля да не се пришпорва този път процеса, да огледаме абсолютно всичко”, каза Радослав Рибарски, ПП-ДБ.

„Решаването на тази елементарна несправедливост, ми се иска да не е заради това „Лукойл” да продължи да се облагодетелства със 100% монотопол в България”, добави Добрев.

В парламента разглеждат ветото на президента върху Закона за енергетиката
„Ще ви помоля да не хитрувате, защото с такова хитруване на практика беше обслужен интереса на „Лукойл”. Съвместното управление, което трите партии правим е въпрос на доверие. И става дума именно за злоупотреба с такова доверие”, бе категоричен Станислав Анастасов, ДПС.

„Интересно ни е как работи управляващата коалиция, кой ви подава текстовете? Вие не обръщате внимание на тези текстове и изведнъж се усещате, че е станал някакъв фал”, каза Драгомир Стойнев, БСП.

От ГЕРБ отчетоха, че „Лукойл” държат 92% от складовете за съхранение. 

Народното събрание ще заседава извънредно в петък - 27 октомври от 12:00 часа. В дневния ред е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.