Той призова министъра на регионалното развитие незабавно да заведе дело за собствеността на църквата

Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда. Това казва в прессъобщение председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години", допълва той.

Пеевски: Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага

По думите му имперският стил на действие е неприемлив. "Призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска.  Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес", коментира Пеевски.

"Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни. В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията", завършва той.