Общата сметка показва, че Столична община е платила 42 000 лв.

Щетите за контейнери, кошчета за отпадъци, както и дейности по почистване са в размер на 14 хил. лв. За шахти, плочки, бордюри сумата е 8 000лв. Съсипаните ограничителни колчета и знаци са на стойност 4000 лв. Нарушената обшивка на тавана на подлеза на Орлов мост ще струва около 15 хил. лв. Общата сметка показва, че Столична община е платила 42 000 лв., за да поправи щетите след вчерашния протест. Това посочи кметът на София Васил Терзиев пред журналисти.

На фона на взаимните обвинения кой е виновен за погрома - агресия на фенове към полицията, напрежение между агитки или лоша организация от полицията - сметката е факт. Щетите от снощния протест на футболните агитки са малко над 40 000 лева. Отделно са и щетите за Общинска полиция, чийто бус беше опожарен.

След уличния погром, нанесен от футболните агитки, още от полунощ започна почистването на улиците между Националния стадион „Васил Левски“, Министерството на спорта и Софийския университет от екипите на почистващите фирми и Столичния инспекторат.

„Виждате възстановяване на инфраструктурата,която беше разрушена,именно поставяне на колчета антипаркинг и решетъчни парапети,които вече са готови. Така в днешния ден вече няма щети по инфраструктурата”, каза Красимир Димитров.

„Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите. Добрата новина е, че екипите работиха неуморно и както може да видите, всичко е възстановено в рамките на един ден”, заяви кметът Терзиев.

Протестът в София: Сблъсъци, арести, щети и искани оставки (ОБЗОР)

„Предполагам, че винаги има какво да се направи и да се избегнат такива сблъсъци. От това да бъдат разделени двете агитки, до това да бъдат още по-старателно проверявани. Обаче кметът има съгласувателна роля. И този протест аз бих могъл да го спра, ако имаше отрицателни мнения от страна на ДАНС, СДВР, район „Триадица”, Инспектората, Общинска полиция. Но такива няма. Няма причина провеждането да бъде отказано. Апелирахме да бъде мирно, да не се руши. Аз ходих, говорих с хората и снощи”, добави той.

Васил Терзиев: Нито една институция не даде знак за провокации

Относно кой е допуснал двете футболни агитки да се слеят Терзиев бе категоричен, че това е СДВР. „Няма как Столична община да се грижи за сливането на агитките. От разрешаването на протест нататък е функция на СДВР. Включително и решенията да има ли водни оръдия или да няма”, каза още Терзиев. 

По думите му само партия КОД са потвърдили присъствие на срещата за политическите лидери, която Терзиев е инициирал. "Чакаме срещата с тях с нетърпение. Надяваме се и някоя от другите партии да се отзоват и да проявят отговорност към нуждите на София", каза кметът. 

Репортер: Тоня Стоянович