На срещата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са се разбрали за корекции в капиталовата програма

След края на дерогацията за руския петрол няма да има причина цените на горивата да се увеличат, обяви финансовият министър Асен Василев. Според него твърденията за увеличение на цените при бензина били опити за всяване на страх.

Василев заедно с Кирил Петков и премиера Николай Денков бяха в Благоевград за национална среща с новоизбраните кметове на „Продължаваме Промяната”. Според финансовия министър рафинерията в Бургас няма да изпадне в криза от януари, когато се забранява износът на продукти, произведени от руски петрол. 

Румен Гечев: Влакът се кара от ДПС, режисьор е ГЕРБ и изпълнители са артистите от ПП-ДБ

„Забранява се износът от 1 януари на база руски петрол, но ако има неруски петрол, спокойно те могат да си изнасят продуктите от неруския петрол, който ползват. Така че, това просто ще ускори преминаването към неруски петрол, тъй като пълното отпадане на дерогацията е от 1 март. Това не би следвало да се отрази за българския пазар, тъй като там няма проблеми все още да се ползва руски петрол”, каза финансовият министър Асен Василев. 

Ново напрежение около отказа от дерогацията за руски петрол (ОБЗОР)

Василев заяви, че не се притеснява от предупреждението на „Лукойл” от вчера, че е възможно да бъдат застрашени доставките на горива за българския пазар. „Опити за как да кажа… всяване малко на страх, което не трябва да се прави по този начин, на съвсем експертно ниво трябва да се изговори и мисля, че няма да има проблем”, каза финансовият министър. 

Йотова за дерогацията: Кабинетът да покаже прогнозите за цените на горивата и за сигурността на доставките

На свой ред премиерът Николай Денков заяви, че компромиси по темата с отказа от облекченията от санкциите за България няма да прави.
„Не съм направил компромис, който е важен за развитието на страната, има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично, примерът с дерогацията е точно такъв”, каза премиерът
Николай Денков. 

Борисов: Не осигуряваме кворум на тези, които решиха да се откажат от правителството заради петрола 

По темата за проектобюджета Асен Василев обясни, че са се договорили с ГЕРБ-СДС да намалят с два милиарда сумата за капиталови разходи - 10, а не на 12 милиарда лева. „Тази година капиталовата програма, която бяхме заложили беше 8 милиарда лева, за съжаление 8-те милиарда лева не се изпълняват напълно, така че да се намали от 12 млрд на 10 млрд, което пак е 25 процента увеличение за догодина на капиталовата програма не би създало драматични проблеми”, каза Асен Василев.

Пред форума на новоизбраните общинари от ПП, Кирил Петков увери, че деление на общините на наши и чужди няма да има. „Всички българи и всички общини трябва да имат равнопоставеност във връзка с финансирането”, каза Кирил Петков.

В същото време кметът на Благоевград Методи Байкушев заяви, че ще сигнализира всички компетентни органи за: „гигантската финансова дупка, която е открита в общината“. Асен Василев добави, че има притеснителни данни за Благоевград, но положението не било драматично.