Това съобщи енергийният министър Румен Радев

България ще даде 3 млрд. лв. държавни гаранции на проектантските компании при договарянето с банките, за да получат най-добрите лихвени условия за финансиране изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

Страната ни очаква техническия доклад за изграждането на двата енергоблока до април 2024 г., каза още министърът на енергетиката.

Радев: Предвиждаме близо 70 млн. лв. за рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира“

„Това ще има отношение към ядрената част от тяхната инженерингова доставка - онова, което ние жаргонно наричаме „ядрен остров”. Това няма отношение към съпътстващата част, т.е. паропроизводството, съответно - генераторите, електрогенераторите. И няма отношение към самото строителство. Това са процедурите, по които вървим. Със сигурност са на светло, а не на тъмно, най-малкото, защото на мен не ми е известен проблем с електроснабдяването и подсигуряването на светлина”, коментира Радев.

Той заяви и категоричната си позиция, че държавата трябва да бъде собственик на  двата енергоблока, които предстои да бъдат изградени.

Преди месец правителството обяви, че изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” може да започне, като според премиера Николай Денков реакторът трябва да бъде готов за 10 години. Дадена беше зелена светлина и на проекта за 8-и блок, чието изграждане се очаква да започне до няколко години. Намерение за участие в проекта вече заяви американската компания „Уестингхаус”, която ще достави технологията, а строителстовото ще бъде извършено от други фирми.