Д-р Иван Маджаров за необходимостта от финансиране на сектора

Парите на здравноосигурените би трябвало да са предназначени за заплащане на труда на лекарите, на медицинските специалисти, на консумативите в лечебните заведения, на закупуване на лекарства. По друг начин няма как да стигнат пари до пациента. Това коментира  в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Приеха Закона за бюджета в ресорната комисия на първо четене

„Повишението на парите в бюджета на НЗОК е разпределено по сектори. Забелязва се плавно изместване на тежестта на финансирането към извънболничната помощ с цел осигуряване на профилактика и повишаване на интереса на лекарите да работят в тези системи”, каза Маджаров.

Стигат ли средствата за болните от диабет

Според него на пръв поглед голямото увеличение на парите в болнична помощ практически вече е изразходвано през тази година. „Това трудно ще позволи болниците да подсигурят по-високи нивата на заплати”, добави той.

„Нашето здравеопазване има интерес да осигури на пациентите добре развита извънболнична помощ с възможност за изследвания”, подчерта Маджаров.

По думите му всеки лев, който се даде в посока превенция е много по-ефективно похарчен, отколкото всеки лек, който е похарчен, когато се лекува тежко заболяване.

Целия разговор гледайте във видеото.