Повод за размяната на реплики стана изборът на подуправител на НЗОК

Тежки скандали в парламента около избора на подуправител на Здравната каса. Почти се стигна до физически сблъсък между Кирил Петков и Делян Пеевски, които шумно се караха на първия ред в пленарната зала.

Денят започна с поредния епизод на задочния спор между премиера Николай Денков и Делян Пеевски. Точката за избора на подуправителя на Здравната каса вдигна напрежението в залата. Отново се чуха и обвинения от некоалиционните партньори.

От „Продължаваме промяната” изпратиха остра позиция, след като няколко дни Делян Пеевски отправя критики към работата на премиерът Николай Денков. В позицията си от ПП пишат, че Пеевски има грешна самопреценка за ролята му в държавата.

„Денков виждаме, че батковците му го пазят. Тези батковци от ПП, които са Кирил Петков, Асен Василев, просто достойно нека да заемат премиерското място тогава те. Защо са го пратили това момченце да си играе в този кабинет, което е немирно и с играчките не знае какво да прави. Той не знае как да управлява”, заяви Делян Пеевски, председател на ДПС.

Минути по-късно, депутатите приеха като извънредна точка избора на подуправител на Здравната каса. Това даде тласък на нов скандал.Единственият кандидат беше предложеният от ГЕРБ Момчил Мавров. От ПП-ДБ заявиха, че няма да го подкрепят, защото имало проверка на ДАНС за дейността му. Докато се водеха дебатите, Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в открит конфликт.

Петков: Доклад на ДАНС сочи, че кандидатът за шеф на НЗОК е лобирал за частни болници

Десислава Атанасова се опита да ги успокои, но безуспешно. А Корнелия Нинова видя повод за нови критики. „През цялото време повтаряме, че се събрахте, за да разпределяте порциите на властта. Такива думи и такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление на държавата”, посочи Корнелия Нинова, председател на БСП.

Какво си казаха на висок тон Кирил Петков и Делян Пеевски, микрофоните в залата не успяха да уловят ясно. „Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, на когото не вярвам. Когато става дума за здраве и живот, аз няма да направя компромис. Никога не съм бил човек, който разгласява частни разговори”, каза Кирил Петков.
Пеевски не излезе да коментира защо е било напрежението.

При последвалото гласуване единствено ГЕРБ и ДПС подкрепиха Момчил Мавров. Гласовете им обаче стигнаха за избора му, въпреки несъгласието на ПП-ДБ, защото много депутати не гласуваха.
„Седят трима, гласуват против, отзад всички мишоци седят и не гласуват. Не гласуват”, съобщи Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната”-„Демократична България”.

Пеевски: Денков е пълен провал, a батковците му Петков и Василев го пазят

От гласуването не останаха доволни и ГЕРБ. Според Бойко Борисов „Продължаваме промяната” са нарушили предварителна договорка да подкрепят.

„Аз имам договорка с Кирил Петков, Лена, Асен - те бяха на тази среща, когато договорихме управителя и подуправителя. Аз казвам кои са били – с мен бяха Деси Атанасова и Томислав Дончев. Нищо лошо не казвам, че е била. Но тя държеше лаптопа и четеше от него. Толкова”, посочи Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Въпреки поредното пропукване в сглобката, тя остава стабилна, смята Борисов. А Мавров, чиито избор протече на фона на скандали, коментира така: „Аз съм доволен от оказаното ми доверие. Дали съм доволен, че съм избран по този начин? Бих казал, че съм със смесени чувства, тъй като имаше доста дълъг дебат и доста неща се казаха в залата”, твърди Момчил Мавров.