Според Найденов е трябвало да се чуят аргументите, а машините не са ползвани над 40 г. за справяне с бедствия

Бившите военни министри Красимир Каракачанов и Ангел Найденов смятат, че ветото на президента Румен Радев, наложено върху решението на парламента да предостави бетеери от МВР на Украйна, е правилно. Според тях така могат да се чуят повече аргументи в парламента. Мнението си те изразиха в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Красимир Каракачанов Украйна ще продаде бетеерите на друга страна. „Бих ги продал половината, сега цената им е минимум половин милион лева на бройка. С тези пари ще отремонтирам останалите машини, които могат да бъдат използвани за гасене на горски пожари, за охрана на границата. Те са непригодни за съвременни военни действия. Украинците ще препродат бетеерите някъде в Африка”, смята Каракачанов.

Йотова: Когато става дума за национална сигурност, съм склонна да вярвам на Радев, а не на политици

Според Ангел Найденов предоставената от страни от ЕС военна помощ (на Украйна), се покрива от фондовете на ЕС. България също прави вноска в тези фондове и част от пакетите, предоставени от България, се заплащат. Страната ни ще получи част от стойността на средствата за тези машини, каза Найденов. По думите му машините не са използвани повече от 40 г. и трудно биха били използвани в този момент.

В отговор Каракачанов каза: „Като не стават за нищо, защо ги даваш на Украйна”. „Никакви милиони няма да се преведат на България”, смята той. Според него от това вето няма да произлезе нищо, защото: „обществото „Магнитски” в парламента отдавна е сложило наколенките и е твърдо решено да жертва всичко, включително и интересите на България, за да решава своите персонални проблеми. „Това е поредният акт на натегателство”, смята Каракачанов.

„Машините са слабо защитени, с ниска маневреност. Украйна има проект за модификация на подобни машини, но се отказаха, защото е нерентабилно съответното модернизиране”, каза Найденов.