Тя коментира ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна

Мотивите, които президентът изложи, са достатъчно категорични и ясни. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти относно ветото на Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

„Когато става дума за национална сигурност, съм склонна да вярвам на него, а не на политици, които правят от това политика, но не мислят за това как България ще посреща последващи бедствия. Не мислят как хората ще се справят на границата, така че всеки, който прочете тези мотиви, ще му бъде ясно”, коментира още тя.

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

Попитана дали смята, че депутатите ще премислят, вицепрезидентът заяви, че се надява да има същинска дискусия в пленарната зала. „Да не се прегласува просто формално, само защото Румен Радев е наложил ветото, само защото президентът е изложил своите мотиви. Още веднъж да се преразгледат всички условия и за това какви ще бъдат евентуалните последствия”, настоя Йотова.

„Президентът неслучайно каза, че според него има народни представители, които не са много наясно с параметрите на това споразумение”, обясни тя. Вицепрезидентът призова народните представители да премислят още веднъж. „Защото аз не зная тези около 100 БТР-а каква точно помощ ще бъдат в Украйна, но България остава почти без нищо и няма заместители засега”, е мнението ѝ.

На въпрос относно коментари за ветото на Радев, Йотова заяви: „Когато нямаш аргументи, сериозни, с които да защитаваш своята теза, най-лесно се служи с квалификации”.

Източник: Елена Николова, БТА