Тази седмица повреден товарен кораб напусна космическата станция

Астрономите стават свидетели на раждането на галактиките. Учените от Международната космическа станция (МКС) планират да търсят живот на други места в нашата Слънчева система.  Това разказва журналистът на Voice of America (VOA) Араш Арабасади в своя репортаж от Ню Йорк. 

Художник представя раждането на новооткрита галактика след Големия взрив, формирал нашата Вселена. Астрономите, докладващи за находката, я наричат галактика “Паяжина”, съобщава VOA. 

„Паяжина” ще стане доминиращата галактика в галактическия свръхкуп след няколко милиарда години“, посочва ученият Лука Ди Масколо от Университета в Триест, Италия.  

Авторите на доклада казват, че това е първото откриване на горещ газ в този все още формиращ се клъстер от галактики. Експертите направиха откритието, използвайки чилийския Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) (уеб камера, която предлага изгледи с висока разделителна способност- бел.ред.), предава VOA. 66-те антени на ALMA дават на изследователите от междуправителственото партньорство на 16 страни по-добра представа за температурите на газа в дълбокия космос, което според тях ще им помогне да научат повече за това как се формират галактиките.

Да излекуваш себе си с изкуство: Историята на К-pop звезда, жертва на онлайн тормоз

Тази седмица повреден товарен кораб напусна МКС. Учените откриха изтичане на охлаждаща течност от закачената към станцията руска капсула “Союз”. Това е второто подобно изтичане през последните няколко месеца, предава VOA

Екипи от НАСА и руската космическа агенция “Роскосмос” установиха, че капсулата не е безопасна за полет. “Роскосмос” обяви, че “Союз” се е върнал със стотици килограми товар, включително космически проби, които ще бъдат изследвани на Земята.  

Междувременно индийската космическа агенция успешно изстреля ракета, носеща десетки сателити за базираната в Обединеното кралство комуникационна компания OneWeb. Мисията беше част от споразумение с търговското подразделение на страната NewSpace India Limited, съобщи VOA. 

Най-накрая тази седмица космическият кораб Jupiter Icy Moons Exploration (JUICE) – е почти готов за пътуване до Юпитер и неговите ледени луни. „JUICE сам по себе си не е проектиран да търси живот на ледена луна, но ако искаме да намерим живот другаде в Слънчевата система, има вероятност той да е под самия лед, ако има океан под леда на една от онези луни”, каза Каролайн Харпър от Британска космическа агенция.

JUICE трябва да бъде изстрелян на 13 април и ще разгърне своите 10 гигантски слънчеви панела, за да оцени заобикалящата го среда, когато най-накрая достигне орбитата на Юпитер през 2031 г., съобщи Араш Арабасади. 

Източник: Vesti.bg / Voice of America