COVID промени нашата епигенетика

„Факторите на околната среда може да бъдат променяни така, че да се удължи средната продължителност на живота. Нужно е повишаване на здравната култура. Българите сме с най-ниска средна продължителност на живота в Европа – около 71 г. Можем да живеем над 90 г. Това е възможно с устойчиво земеделие, здравословно хранене, добра комуникация, с повишена здравна култура. Оцветители, подобрители на храните могат да доведат до промени не само в молекулата на ДНК”. Това заяви проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в БАН в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

Как да избегнем наследствени заболявания чрез епигенетика?

За отминалата пандемия от COVID тя каза, че короновирусът не промени нашите гени, но промени нашата епигенетика. Епигенетиката изучава как факторите на околната среда повлияват начина, по който се проявява нашата генетика, цялостната ни физиология – начина, по който човек ще се разболява, ще остарява. В много сериозна степен околната среда влияе върху нашите гени, поясни ученият. 

Ендокринолог със съвети как да се храним за добра костна плътност

„Епигенетиката на клетките на кръвта и на имунната система, са променени от COVID на специфични места, които са отговорни за стабилността на молекулата на ДНК. Нашият организъм има системи за самозащита, това означава, че COVID-19 е повлиял върху нашия имунитет. Това е вирус, който намира слабите места в човешкия организъм и им влияе. За съжаление, говорим и за постковид, сред които е и забързаното остаряване”, каза проф. Милена Георгиева. 

Как да се храним и как да приготвяме храната си: Съветите на доц. Маслянков

Тя изтъкна четирите фактори, които влияят върху здравето ни и са скритите убийци – нездравословно хранене и затлъстяване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и злоупотреба с дигитални устройства. Тези фактори учените са нарекли „скрити пандемии”, които убиват 7 от 10 души. Те са причина за хроничните, незаразни заболявания. „Колкото повече съпътстващи заболявания има една популация, толкова по-силен е отзвука от една пандемия”, каза Георгиева. Имаме нужда от превенция, профилактика, повишаване на здравната култура на българина, категорична бе тя.

Колкото по-дигитално зависими сме, толкова по-сме заобиколени от нездравословните навици и да живеем в нездравословна среда. Въпросът е човек да го осъзнава и да го контролира, допълни Милена Георгиева. 

Антонина Дуриданова: Не само гените, а и начинът на живот помагат на здравето и красотата