Източници от сферата на сигурността заявиха, че предложението включва многоетапно прекратяване на огъня

Египет съобщи, че е представил рамково предложение за прекратяване на конфликта между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа, което включва три етапа, завършващи с прекратяване на огъня, и заяви, че очаква отговори по плана, съобщи „Гардиън“.

Според ръководителя на Държавната информационна служба на Египет Диаа Рашван страната ще даде допълнителни подробности за плана, след като получи тези отговори.

„Хамас”: Няма да освобождаваме повече заложници, докато Израел не прекрати войната

Предложението е с цел "да се сближат гледните точки между всички заинтересовани страни, в опит да се спре палестинското кръвопролитие и агресията срещу Ивицата Газа и да се възстановят мирът и стабилността в региона", каза той.

Египетски източници от сферата на сигурността по-рано заявиха, че предложението включва многоетапно прекратяване на огъня, включващо освобождаване на затворници от Израел и "Хамас". Един от египетските източници заяви, че е била повдигната идеята за следвоенна администрация в Газа.

Лидерът на "Хамас" е в Кайро за преговори за спиране на огъня в Ивицата Газа

По-рано тази седмица йорданският крал Абдула II посети Кайро за разговори за Газа с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

По данни на местните власти над 20 000 палестинци са били убити в Газа, откакто Израел започна кампанията си там. А Израел е загубил най-малко 160 войници в сухопътната си кампания. Повече от 55 000 палестинци са били ранени, а 85% от населението на територията е било разселено.

Източник: БГНЕС