Това показва проучване на "Тренд"

От заплата до заплата - това накратко описва живота на масовия българин. Парите стигат за преживяване на месеца, но няма никаква възможност да се спестява, показват резултатите от проучване на агенция „Тренд”.

73% от българите не успяват да спестят никакви пари. В проучването по поръчка на Finance Academy само 22% от анкетираните отговарят, че заделят пари всеки месец. 84% от българите разчитат единственото на парите, които получават от заплата или пенсия. А едва 7% са хората, които инвестират в някакви финансови продукти.

Ирина е една от тези 22% у нас, които успяват да спестят пари. Финансовата ѝ философия е да не харчи повече, отколкото изкарва. „Човек може да се справи и с 2 000 лв., и с 10 000 лв. Зависи колко са ти разходите и колко изкарваш. Има такъв принцип – трябва поне 10% да се спестява, 30% остават за разходи”, обяснява тя.

На другия полюс е Катерина, която не успява да спестява. „Откакто съм се прибрала в България, спестявания няма. Преди три години живеехме в чужбина, там поне може да заделиш някой лев. Тук няма шанс”, е мнението ѝ.

Вместо собствен дом: Младеж изтегли кредит, за да построи музей

Експертите признават, че каквато и финансова култура да имаме, ако заплатата не стига, няма как да заделяме от нея. Затова съветват внимателно да взимаме решение дали наистина да спестим, или да инвестираме парите си в придобиване на нови умения.

„Много е трудно да заделяме, когато имаме много ниски доходи. И тук първата стъпка, която трябва да направят хората, е да инвестират в образование, което да им даде по-добра професия. Или в умения, които в момента се търсят на пазара на труда”, посочи Георги Захариев от Finance Academy.

Проучване: 84% от българите се издържат само от заплатите си, спестявания имат 22%

На фона на негативната статистика, размерът на влоговете в банките се е увеличил сериозно само за няколко години. Но тези пари са притежание на много малък процент от хората.

„Депозитите на домакинствата достигат 76 млрд. лв. в края на 2023 г. От началото на 2020 г. са нараснали с 20 млрд. лв. Тоест, наистина имаме ръст на спестяванията, но той не е равномерно разпределен. По-високите цени, които притиснаха гражданите през последните две години, водят до по-малка възможност за спестяване”, поясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Проучването показва още, че 39% от българите смятат, че животът им ще остане същият и през новата година. Докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.