Те са обвинени в убийство на турски бракониер край Резово

Турция иска екстрадирането на четиримата български граничари, обвинени в убийство. Това става ясно след вчерашно заседание на съда в град Къркларели. Решението на магистратите е да продължи процедурата по издаване на червена бюлетина на Интерпол за четиримата ни сънародници.

През април 2008 г. турска гемия е прихваната в български териториални води да лови калкан. Рибарите не се подчиняват на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка, стига се до сблъсък, при който единият от бракониерите е прострелян от куршум от автоматичното оръжие на Михаил Цонков. Съдът у нас го оправдава, защото е действал при при изпълнение на служебния си дълг.

А сега Тежкият наказателен съд в Къркларели, където делото за убийство продължава, поиска бившите граничари да бъдат издирени чрез Интерпол. 

Днес в Бургас те заявиха, че нямат официална информация дали имената им фигурират в списъка на Интерпол. Информация очакват от външното ни министерство, от Министерството на вътрешните работи и от Върховната касационна прокуратура.

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи

„Това означава, че спрямо българските граждани е издадена бюлетина - червена, по линия на Интерпол, с цел тяхното задържане и производство по тяхното екстрадиране в Република Турция”, коментира Росен Кожухаров, адвокат на граничарите.

„Разчитам на българските власти да бъдем защитени. Имаме уверението още преди години, като проведохме срещи с главния прокурор тогава, че няма да се допусне да бъдем екстрадирани в Турция и очаквам това да не се случи”, коментира един от обвинените гранични полицаи Николай Костов.

От МВР заявиха за NOVA, че ще властите у нас ще предприемат всички правни действия, за да защитят своите граждани.

А четиримата мъже и семействата им живеят в притеснения през всички тези години.

„Трудно е, постоянно го мислим това нещо, естествено. Семействата ни, близките ни, трудно е”, споделя Живко Петков.

Сега Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков очакват официална информация от властите у нас. 

„Ако има действително издадена такава бюлетина, то има съответен ред. Тя ще бъде придвижена до компетентните български органи, които от своя страна следва да предприемат съответните действия, но за такива ние не сме запознати”, заяви още адвокат Кожухаров.