„Как е възможно в днешния свят хората все още да умират от глад", попита той

Папа Франциск призова политическите, икономическите и бизнес лидерите на Световния икономически форум в Давос да гледат отвъд печалбата и да се опитат да излекуват един „все по-разкъсан“ свят с морални и етични решения.

В посланието си към световните лидери, които се срещат в швейцарския курорт, главата на Римокатолическата църква ги призова да се справят с „несправедливостите, които са в основата на конфликтите“, преди всичко глада и експлоатацията на природните ресурси в полза на малцина.

Папа Франциск: Има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт

„За съжаление, докато се оглеждаме наоколо, откриваме един все по-разкъсан свят, в който милиони хора – мъже, жени, бащи, майки, деца – чиито лица в по-голямата си част са непознати за нас, продължават да страдат, не на последно място от последиците от продължителни конфликти и действителни войни“, написа 87-годишният понтифик.

Папа Франциск, който превърна защитата на бедните и имигрантите в един от отличителните белези на своето 11-годишно папство, каза, че глобализацията трябва да има "фундаментално морално измерение" в икономическите, културните и политическите дискусии, провеждащи се на WEF.

Държавите и бизнесът трябваше да се обединят в насърчаването на „далновидни и етично здрави“ модели на глобализация, които поставят общото благо над „стремежа към власт и лична изгода“, каза той.

„Как е възможно в днешния свят хората все още да умират от глад, да бъдат експлоатирани, осъдени на неграмотност, без основни медицински грижи и оставени без подслон?“, попита папа Франциск.

Роденият в Аржентина папа, първият от Глобалния Юг, каза, че световната ситуация изисква "самият бизнес да бъде все повече ръководен не просто от преследването на справедлива печалба, но и от високи етични стандарти".

"Широко разпространената експлоатация" на работници мъже, жени и деца с ниски заплати и без реални перспективи за лично и професионално развитие трябва да спре, подчерта той. Надявам се, че участниците в тазгодишния форум ще имат предвид моралната отговорност, която всеки от нас носи в борбата срещу бедността, постигането на цялостно развитие за всички наши братя и сестри и стремежа за мирно съжителство между народите“, добави главата на Римокатолическата църква. 

Източник: БГНЕС