Елена Динева дала показания за договор за заем

Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, беше призована на разпит тази сутрин. В Главна дирекция "Национална полиция" тя е давала показания като свидетел. Според адвоката ѝ ставало въпрос за заем между управлявана от нея фирма и друго дружество. Това се случва само два дни, след като МВР влезе изненадващо в офиси на Божков.


Почти три години и половина, след като напусна ареста, защото изтече законовият срок на задържането ѝ, Динева отново беше призована на разпит. По разследване от 2008 г., за което давностният срок е изтекъл, както твърди адвокатът ѝ Людмил Рангелов. Тя е с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, начело на която стоял именно бизнесменът. Според прокуратурата тя била наясно с хазартните му сделки, както и с търговията с антики.

Стоян Нешев: За да влезе в дома на Божков, МВР е имало данни, че доказателства може да бъдат унищожени или укрити


„По телефона сме призовани и според мен не е свързано с последните събития, защото призоваването е от първата десетдневка на декември месец”, заяви Рангелов.

Нито Динева, нито защитникът ѝ знаеха по кое разследване тя ще дава показания като свидетел. Съпругата на Божков отказа да коментира акцията от петък, когато тежковъоръжени спецполицаи влязоха в три офиса на бизнесмена, включително в управляваната от нея фондация "Тракия".

От МВР обявиха в петък, че акцията е във връзка с покушението на Алексей Петров. Самият Божков отрече да е поръчител на убийството, а силовото ведомство и досега не знае кой е извършителят.

„Разследването не разполага с извършител, нито с поръчител на този етап, но се работи в тази посока. За събиране на доказателства”, заяви гл. комисар Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Защо обиските са били по неотложност трябва да каже прокуратурата, обяви още главният секретар. Работи се по две основни версии - личният живот и бизнес интереси.

„Във всяка една версия се изясняват абсолютно всички факти и обстоятелства. И се разпитват хора, без оглед личността им. В самото начало заявихме, че независимо от статуса на конкретното лице, което представлява интерес за разследването, ще бъде, разбира се, подложено на разпит, на събеседване”, заяви Коцев.

Разпитът на Динева продължи около 30 минути. „За един договор за заем отпреди 15 години - 50 хил. лв.”, заяви Рангелов. Тя не помнела не само акционерното дружество, на което е отпуснат заемът, но и дали той е върнат. Според защитника давностният срок за евентуално извършено престъпление отдавна е минал и няма причина разследването да продължава.

За момента не е ясно нито срещу кого е насочено разследването, нито са повдигнати обвинения, каза още адвокат Рангелов. Ясно е само, че било по текст, свързан с данъчните измами.