Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г.

Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за арест срещу шестима руснаци, разследвани за взривове в оръжейни предприятия у нас. Разследването е от 2021 г. и е за експлозиите в складове между 2011 и 2020 г.

Фактите до момента са следните. Европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата след двуфазна съдебна проверка, както изисква настоящото законодателство. Първоначалното разрешение е дадено от Софийски градски съд. Следва обжалване и ново решение от Софийския апелативен съд.

Още в началото съдът намира множество доказателства за извършено престъпление, на втора инстанция обаче се казва, че тези доказателства са само косвени, а не преки, което изисква шестимата руски граждани да бъдат задържани и разпитани.

Емилиян Гебрев: Прокуратурата губи доказателства за взривовете в оръжейните складове

През 2021 година от обвинението намериха връзка между извършителите на взривовете, както и отравянето на Емилиян Гебрев.

Още през 2021 година от прокуратурата констатираха съответствие между четирите взрива в складове за боеприпаси, случили се на територията на страната в периода 2011 - 2020 година. Тогава от обвинението заявиха още, че експлозивите са били детонирани дистанционно след целенасочено подпалване на склада. Целта - да се евакуират работещите там.

"Доказателствата формират логическа верига, свързана с установеното поведение на издирваните – пристигане, напускане на страната, настаняване и осъществяване на контакти с предприятията, в които скоро след тяхното напускане имало взривове с тежки последици“, се казва в становище на САС.

Констатациите на държавното обвинение тогава посочваха и още: При два от взривовете са били унищожени боеприпаси на фирмата ЕМКО, собственост на Емилиян Гебрев. Разследващите смятат и че същите извършители са свързани с опита за отравяне на Гебрев и сина му през 2015 г., както и убийството на руските граждани Сергей и Юлия Скрипал на територията на Великобритания през 2018 г.

„България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия”, посочват от СГП.

През 2021 г. Емилиян Гебрев отхвърли предположенията, че четирите взрива са свързани с неговата фирма, тъй като при експлозиите в складове на ЕМКО не е имало пожар. В интервю за NOVA през 2022 година оръжейният търговец изрази съмнение във възможността на прокуратурата да доведе делото до осъдителна присъда.

“Така лесно да се влезе в склад с периметрови охрани няма как да стане. След откриване на саботажно взривно устройство прокуратурата бързо прекрати делото. 10 години нищо не става, надявам се за тия 10 години, ако стане нещо, не дай боже, преди да си отида, да знам какво е станало”, коментира тогава Емилиян Гебрев.

Развитие по темата се очаква през следващите дни.