Броят на катастрофите обаче се запазва

Намаляват случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Броя на катастрофите обаче се запазва, коментират пътни експерти.

„Употребата на наркотици доскоро не се контролираше на пътя, полицаите нямаха такива тестери. Изключително се контролираше употребата на алкохол и ако много съмнително поведение на водача възбуди някакво съмнение, контролните органи изпращаха за кръвна проба за наркотици”, коментира Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Илия Тодоров: За 1500 автомобила на пияни или дрогирани шофьори се чакат присъди, за да бъдат продадени

Съвременните тестове обаче завишиха контрола и това е причината да намаляват тези провинения на пътя.

„Аз смятам, че и отнемането на автомобила повлия до една голяма степен хората да бъдат по-отговорни, защото много често след това нарушение те причиняват проблеми на близки, а не на себе си като автомобилът се спира от движение до заплащане на сумата на неговата равностойност. Всички тези мерки имат един комплексен подход”, допълни Красимир Георгиев.

Леснодостъпните наркотици са една от причините за инциденти на пътя.

„Това е един обществен проблем. Инцидентите на пътя са пандемия. И според мен трябва да има доста по-крути мерки и последващи. Това някой да получи условна присъда, глоба или да му бъде отнет автомобила е едната страна на нещата, но това е болен човек. С него трябва последваща работа”, обясни Емил Марков от Институт за пътна безопасност.